2017. július 16., vasárnap

Álmodj továbbMagam vagyok önmagam legrosszabb tanácsadója, és minél inkább belefolyok a szakdolgozatomba, annál jobban ezt érzem. Az ugyanis, tartalmazza az online barátságok kialakulását és tartósságát.
Jókat nevetek azokon az emlékeken, amelyeket kincsként őrzök, és csak nekem jelentenek valamit. A másik mára már gyakorlatilag azt sem tudja, hogy a világon vagyok. Pedig, eddig az ország másik sarkában élt, most pedig, alig egy karnyújtásnyira lakik tőlem.
Attól félek, hogy olyan leszek, mint a rég magam mögött hagyott emberek, és az újakkal sem fogok tudni jól bánni, mert nem tudtam a régiekre vigyázni, és él bennem az önző birtoklás, hogy tőlük is elvegyek mindent.
S amikor megkérdezik, nem tudom, hogy ezek viszonylatában tudok-e őszintén felelni arra, hogy kategorizálok-e? Tartom-e a másikat valamire, míg messze elmarad tőle a másik.
A közös témák, a lelkitársság, a bohóckodás egyenlő-e azzal, amit szoros kapcsolatnak hívunk?
S ha valakivel jó, megromlik-e? Valaha vége szakad? Vagy a döccenők csak megerősítik?
Baj-e, hogy egyformák vagyunk? Vagy éppen különbözők? Hiszen, az ellentétek vonzzák egymást, míg két dudás nem fér meg egy csárdában. Kijelenthető ez annak tükrében, hogy madarat tolláról embert barátjáról?
Olyan ez, mint a szerelem? Egy idő után átalakul, s ha átalakul, akkor az alapformája megszűnik?
Hallgatni jó, vagy a hallgatás megöl? A szakaszosság gond, vagy inkább figyelmeztetés? S ha utóbbi, akkor ugyan mire?
Meddig tart a változás?
A változásunk önmagunk eredménye, vagy a barátunk tükrének hagyatéka? Mikortól számít valaki jónak egy barátságban, vagy rossznak? Mit jelent, hogy gáncsoskodik? Amikor csak kérdez, vagy tesz, vagy ártalmatlanul válaszolgat, és mégis ő a gerinctelen féreg, ami kilukasztja a gyümölcsöt?
Több barátság létezik egymás mellett őszintén és tisztán?
Amikor nem mérlegeljük, mikor keressük meg, miért, és mégis hol áll ő a meghatározott barát zónánkhoz képest?
Ki merjük-e nyitni a szemünket a másik irányába?
S ez az összeillésünket jelenti majd, vagy a különbözőségünket?

A barátságot meghatározni is nehéz. Hogy tudnék válaszolni ezekre a kérdésekre?