2017. július 15., szombat

Meg kell próbálni

Mostanában, pláne így karácsony környékén, mindig előtör belőlem a vágy, vagy inkább az érzés, hogy valami nem jó. Tudnék ellene tenni is. Csak az a baj, hogy nem tudom, min kellene változtatnom, és azt sem, hogyan. Bele kell törődnöm, hogy a sorsom az, amit élek.
Nem háboroghatok, csak csendben nyelek, és vegetálom végig a mindennapokat.
Éjszakánként remegve alszom el, s nem csukom le a szemem. Nincsenek álmaim. Ha mégis vannak, akkor azok rémálmok, és csatakosan ébredek fel belőlük szörnyű fejfájással. Unalmas időmet írással töltöm ki, szinte két hónapja nem vettem ceruzát a kezembe – másnak azt mondom, igen, mert így könnyebb. Nem tudom máshogy élni a vesztett meccset a sors, az élet ellen, csak azzal, ha kiírom minden gondolatom.
Ne legyen a fejemben semmi.
Vágyom egy jobbra, szebbre, nyugalmasabbra, könnyebbre, néha hamis remények elé kergetem magam, amelyeknek semmi értelme. Úgysem lesz belőle semmi – ábránd csupán.
Az embert magányossá teszik, vagy maga választja? Van ebben választásunk egyáltalán? Tehet egy ember egy másikat magányossá? Tehet. Elviselhetetlen, mert rajtunk kívül áll. Ha magunk választjuk a belenyugvást, akkor talán sikerülhet ezt nem átérezni. Akkor nem fáj annyira, fakul minden. De a nem választottnál a hiány elképzelhetetlen méreteket ölthet, amelyet senki sem érthet meg. S nem konkrétan ember hiányozhat, hanem hang, szó, gesztus, mosoly, ölelés, puszi, tánc, képzet, melegség – félek kilépni ebből, mert nem tudom, mi vár rám. Ha vár rám egyáltalán valami. Félek, sosem fogom elérni a végét.
Mégis úgy érzem, hogy képes vagyok most már túllépni ezen, és újra mosolyogni úgy, ahogy azt mindenki megszokta. S bármennyire szorít majd a mellkasom alatt, akkor is mosolyogni. Mert hiszem, hogy lesz valami, ami újra arra késztet, hogy keressem azt, ami elveszett. A saját érdekemben is…
Nehéz volt eljutni eddig a pontig egyedül. A terveket elkészíteni, a döntéseket meghozni, sem volt könnyű. De hogy meg is merem majd lépni ezeket, nem tudom. Próbálkozni fogok.